De balkonboer tovert op de vierkant meter

Balkonboer Simone Veldema tovert op een klein stukje beton. Potten, bakken en hangende tuinen staan vol met een bont mengsel van groenten, fruit, kruiden en soms zelfs een boom.  

Consultant Simone Veldema verbaast haar vrienden met haar overvloedige oogst.

Veldema (1972) is econoom en duurzaamheidsconsultant. Haar balkon meet twee bij twee meter en ligt op het zuidwesten.

Aan een investering van tien euro per jaar in zaaigoed en potaarde heeft ze voldoende.

Bijzonder is dat Veldema samen met 25 andere stadsgenoten participeerde in het project De Amsterdamse Balkontuin. Ze kreeg zo twee vierkante flexibele ‘moestuinbakken’ die anders dan ronde potten op een balkon zo min mogelijk ruimte innemen. Er wordt een zadenpakket van groenten en kruiden en speciale moestuingrond bijgeleverd.

“Bio is een hipsterding geworden”

De ervaring van deze balkonboer: “Mijn opa was kweker en een van de oprichters van de veiling Aalsmeer. Ik denk dat het kweken bij mij ook in de genen zit, want ik verbaas mijn vrienden al jaren met mijn groene balkonnetje. Kruiden, rucola, bloemen, noem maar op. Het staat hier bomvol.”

Ze is niet de enige: “Al dat groen in de stad is echt een hipsterding geworden in Amsterdam. Het moet wel allemaal biologisch zijn, vindt iedereen. Dat is een hele strijd. Daarom haal ik mijn zaden in de bio-supermarkt en bij De Bolster. De zaadjes gaan in januari op de vensterbank al in kweekpotjes. Ik kies de best groeiende exemplaren uit en verplant ze. Wat ik te veel heb, deel ik met andere bewoners in mijn appartementencomplex. Na ijsheiligen gaan ze naar buiten. Als de oogst later op het jaar ineens tegelijk komt, eten al mijn vrienden een week lang bonen en sugarsnaps mee, haha.”

“Bleekselderij voor mijn smoothie”

Haar balkon is onderdeel van de keuken geworden. “’s Ochtends snijd ik wat jonge scheuten van de bleekselderij voor mijn smoothie. De stengels blijven gewoon steeds aangroeien. Mijn zoontje is dol op onze eigen aardbeitjes en tomaatjes. Hij heeft een eigen muntplantje uitgekozen, waarvan hij de blaadjes het liefste zo in zijn mond stopt, in plaats van er thee van te zetten.” 

Bemesten doet ze alleen met wormenaarde: “De tuinaarde recycle ik en bemest ik met aarde uit een wormenhotel hier vlakbij. Alles doet het bij mij, ook al heb ik pas vanaf een uur of twaalf ’s middags zon op mijn balkon. Met de moestuinbakken van de Gezonde Stad wil ik gaan experimenteren met wintergroenten. Daar heb ik nog wel wat begeleiding bij nodig, denk ik.”