Piet Oudolf en PwC over biodiversiteit

Accountants- en adviesbureau PwC ontwikkelt een meetinstrument waarin de eigen impact op biodiversiteit wordt vastgelegd. Het doel: een bijdrage leveren aan de soortenrijkdom in Nederland. Met de wereldberoemde tuinkunstenaar Piet Oudolf voerde Wineke Haagsma van PwC een gesprek over de aantrekkingskracht van zijn natuurlijke tuinen op vogels, vlinders, insecten en tal van andere dieren. 

De terugloop van biodiversiteit, zoals verwoord in Sustainable Development Goal 15 (SDG15), is een van de grootste wereldproblemen, vindt accountants- en adviesbureau PwC Nederland. Biodiversiteit is nauw verbonden met klimaatverandering en groeiende ongelijkheid, twee andere SDG’s. Director Corporate Sustainability Wineke Haagsma van PwC stelt dan ook: “De aandacht voor alle drie SDG’s is even urgent. Maar voor biodiversiteit is er wat ons betreft nog te weinig aandacht. Daarom zetten wij daarop in.”

Een deel van het probleem is volgens PwC dat er wereldwijd onvoldoende doelstellingen zijn geformuleerd om biodiversiteit te behouden of terug te winnen op een manier waar bedrijven iets mee kunnen. Er wordt ook nog onvoldoende gemeten. En als er gemeten wordt, is dat vaak heel complex.

Voor biodiversiteit is nog geen dominante parameter beschikbaar, zoals dat voor klimaatverandering middels het meten van de uitstoot van CO2 wel het geval is. Die zoektocht maakt PwC dan ook met deskundige ecologen, zoals Louise Vet. Zij is oud-directeur van het NIOO-KNAW en trekt nu het Deltaplan Biodiversiteitsherstel, waar PwC zich formeel bij aansluit. Naast PwC hebben tal van andere organisaties en bedrijven zich al bij het Deltaplan aangesloten, om zoveel mogelijk kennis op te doen en te delen. “We willen op dit thema graag samenwerken”, aldus PwC.

“Vernietigde ecosystemen zijn stranded assets”

Volgens Vet zijn onder druk van de financiële wereld wereldwijd kantoororganisaties op zoek naar een bewijsbare bijdrage aan het herstel van de biodiversiteit. “Als jij als bedrijf ecosystemen vernietigt, heb je stranded assets. Dat is niet alleen een reputatierisico, maar ook een financieel risico.”

Vet kan Haagsma tal van bestaande meetinstrumenten aanreiken om de biodiversiteit te meten. Die moeten echter wel worden aangepast. PwC moet parameters omzetten in KPI’s, oftewel Key Performance Indicators. Haagsma: Anders is het lastig om de link te maken met je bedrijfsstrategie. Of de vraag of je producten en services als bedrijf effecten hebben op biodiversiteit.”

“Beter bestand tegen natuurrampen”

Haagsma: “Biodiversiteit gaat ook over het totale systeem, de veerkracht van een systeem. Hoe meer soorten, hoe meer verschillen, hoe beter bestand tegen natuurrampen en temperatuurverschillen. Een systeem wat zichzelf reguleert en herstelt. Hoe bijzonder dat dit al bestaat, stel je voor dat dit er niet zou zijn.”

Er is dus volop werk aan de winkel voor PwC. Voorzichtig de eerste stapjes zetten, zegt Haagsma zelf. “We zijn nog lang niet waar we uiteindelijk zouden willen zijn. Maar we hebben al bijenkasten geplaatst op kantoor. We kijken we naar de soorten planten in ons kantoor en het effect daarvan op de luchtkwaliteit. We hebben ook al buxusstruiken vervangen door inheemse planten. Het is mijn grote droom om een tuin zoals die van Piet Oudolf te realiseren met een grote biodiversiteit aan planten, insecten, vogels en alle andere soorten die zich daar thuis voelen.”